Sunday, December 23, 2007

Uitslag Poll

De uitslag van de poll is bekend, volgens de lezers van Manic Monday wordt Spanje deze zomer Europees Kampioen voetbal. De spanjaarden wisten zich al ��n keer eerder Europees kampioen voetbal te noemen, dat gebeurde in 1964 in eigen land.

In de voorronde werden al enkele toplanden uitgeschakeld, want slechts 4 van de 32 landen plaatsten zich voor de halve finales in Spanje. De Sovjet-Unie was weer topfavoriet, nadat ze al Itali� en Zweden hadden uitgeschakeld. Ze moesten in de halve finale tegen Denemarken, die verrassend op het toernooi aanwezig waren nadat ze Luxemburg (die Nederland in de ronde ervoor versloegen) hadden uitgeschakeld. Het werd een erg makkelijke wedstrijden voor de Russen, want ze wonnen met maarliefst 3-0. Al in de 19de minuut scoorde Valeriy Voronin de 1-0 in Camp Nou (stadion van FC Barcelona), waar overigens maar 38.556 mensen zaten die dag. In het doel van de Sovjet-Unie stond nog altijd superkeeper Lev Yashin, die door velen wordt gezien als beste keeper aller tijden. Hij keepte 75 interlands voor de Sovjet-Unie, en won in 1956 de Olympische Spelen en in 1960 dus het eerste EK voetbal. Op het WK 1966 werd de Sovjet-Unie met deze wonderkeeper derde. Hij stopte meer dan 150 penalty�s in zijn carri�re, althans dat wordt gezegd. Terugkomend op de halve finale in Barcelona, nog voor rust wist de Sovjet-Unie 2-0 te maken door een goal van Viktor Ponedelnik. Vlak voor het einde van de wedstrijd zorgde Valentin Ivanov voor de eindstand 3-0, de man die op het EK 1960 zorgde voor de uitschakeling van Tsjecho-Slowakije in de halve finale door 2 keer te scoren.Gastland Spanje moest in de halve tegen Hongarije, nadat ze in de voorronde al Noord-Ierland, Ierland en Roemeni� hadden verslagen. Van Roemeni� werd thuis zeer gemakkelijk gewonnen, met 6-0. Guillot scoorde 3 keer, Collar en Veloso ��n keer, en Nunweiler maakte vlak voor tijd een eigendoelpunt. In Roemeni� werd met 3-1 verloren, maar toch was Spanje door. Veloso maakte het enige Spaanse doelpunt. Van Noord-Ierland werd iets moeizamer gewonnen. Thuis werd het 1-1 door doelpunten van Amancio (Spanje, 1-0) en Irvine (Noord-Ierland, 1-1). In Noord-Ierland won Spanje met 0-1, door een goal van Gento in de 66ste minuut. In de laatste voorronde wedstrijd moest afgerekend worden met Ierland. Dat lukte weer iets makkelijker, want thuis werd met 5-1 gewonnen. Fust�, Amancio (2 keer) en Marcelino (ook 2 keer) maakten de doelpunten. Ook uit werd gewonnen, met 0-2. Zaballa maakte beiden doelpunten. Ook deze halve finale tussen Spanje en Hongarije werd niet drukbezocht, slechts 34.713 mensen zaten in het Est�dio Santiago Bernab�u, stadion van Real Madrid. Beiden landen hadden een hele andere speelstijl. Spanje viel doelgericht aan, met veel snelheid. Hongarije bouwde meer op, speelde iets minder aanvallend. Spanje kwam op voorsprong door een doelpunt van FC Barcelona speler Jesus Maria Pereda in de 35ste minuut. De voorzet kwam van Luis Su�rez, de beste spelmaker van Europa op dat moment. Hij was speler van Internazionale, met wie hij ook al de Europa Cup won. Helaas voor Spanje, en de op de tribune zittende Franco, maakte Hongarije nog gelijk. Vlak voor tijd (84ste minuut) maakte Ferenc Bene de 1-1. Maar in de verlenging kwam alles toch nog goed voor Spanje, want Amancio maakte in de 115ste minuut de 2-1. De finale ging tussen de titelverdediger de Sovjet-Unie en gastland Spanje. Maar eerst stond de wedstrijd om de derde plek tussen Hongarije en Denemarken op het programma. Door doelpunten van Ferenc Bene en Carl Bertelsen werd het 1-1, en moest ook hier een verlenging de beslissing brengen. Slechts 3.869 (!) mensen zagen in Camp Nou dat Hongarije uiteindelijk won. Deszo Novak scoorde in de verlenging 2 keer (1 penalty).De finale was erg spannend. Voor het eerst kwamen er veel mensen kijken. Er zaten 79.115 mensen in het Est�dio Santiago Bernab�u. Ze zagen dat hun land won, met 2-1. Maar makkelijk was het niet de Russen te verslaan. Al in de 5de minuut scoorde Spanje, na een blunder in de defensie van de Sovjet-Unie. Opnieuw was Jesus Maria Pereda de doelpuntenmaker. De Sovjet-Unie speelde met een verdediger extra, omdat ze diep respect hadden voor de aanvallend ingestelde Spanjaarden. Lang duurde de vreugde voor Spanje echter niet. Want 2 minuten later maakte Galimzjan Khusainov de 1-1. Spanje was de gehele wedstrijd d betere ploeg. Spanje kreeg ook veel kansen, maar die bliksemse Lev Yashin hield alles tegen. Tot in de 84ste minuut Martinez Marcelino de bal richting doel stuurde. Het net bolde en Spanje was in extase. De Sovjet-Unie werd voor het eerst verslagen op een EK, en het zorgde ervoor dat Spanje voor de tot nu toe enigste keer een EK won.

Opstellingen finale EK 1964

Spanje: Iribar, Joe Angel Rivilla, Feliciano Olivella, Fernando Calleja, Isacio Zoco, Ignacio Fuste, Jose Maria Amancio, Amaro Pereda, Jesus Maria Marcelino, Martinez Suarez, Luis Lapetra, Carlos Coach:Villalonga, Jose

Sovjet-Unie: Yashin, Lev Chustikov, Viktor Shesternev, Albert Mudrik, Eduard Voronin, Valeriy Anichkin, Viktor Chislenko, Igor Ivanov, Valentin Podnedjelnik, Viktor Korneev, Alexeiy Khusainov, Galimzjan
Coach:Beskov, Konstantin