Friday, February 22, 2008

Marco Van Basten nieuwe hoofdtrainer van Ajax.


Marco van Basten heeft de handschoen opgepakt om Ajax nationaal en internationaal weer aan de top te brengen. Na vier jaar Oranje keert hij als hoofdtrainer terug bij de club waar de 43-jarige Utrechter zijn voetbal- en trainersloopbaan startte. 'San Marco' heeft bij Ajax, met zijn vrienden John van 't Schip en Rob Witschge, een contract voor in principe vier jaar getekend.


De sierlijke spits van het verleden moet in Amsterdam - in nauwe samenwerking met zijn grote voorbeeld Johan Cruijff als bepaler van het technische beleid - een zwalkende club weer op de rails zien te krijgen. Met slechts het grote Oranje als basis begint de altijd rustige Utrechter in een broeierige Arena aan zijn eerste baan als hoofdtrainer van een club.


Van Basten debuteerde op zeventienjarige leeftijd bij Ajax in het betaalde voetbal. In 1982 verving hij tijdens het competitieduel met NEC in de tweede helft nota bene Johan Cruijff. In zijn eerste volledige seizoen voor Ajax (1983-1984) werd Van Basten meteen topscorer van Nederland. In totaal speelde hij 172 duels in het Ajax-shirt. Daarin scoorde hij 153 keer. Met de Amsterdamse club veroverde hij drie landstitels, drie KNVB-bekers en in 1987 de Europa Cup II. Ajax versloeg toen in Athene het Oost-Duitse Lokomotiv Leipzig met 1-0. De winnende treffer kwam op naam van Van Basten, die met het hoofd een voorzet van Sonny Silooy afrondde.


Na zes seizoenen Ajax trok de Utrechtse spits in de zomer van 1987 naar het grote AC Milan. In Itali� ontwikkelde Van Basten zich tot spits van mondiale faam. Het toptrio Gullit-Van Basten-Rijkaard bezorgde de Milanese topclub in die periode opnieuw een reeks grote successen. Van Basten reikte in Oranje tot 58 wedstrijden, waarin hij 24 doelpunten maakte. Zijn grootste succes met Oranje beleefde Van Basten in 1988 toen het Nederlands Elftal de Europese titel veroverde.


Van Basten stopte op 17 augustus 1995 met voetballen. Een slepende enkelblessure maakte een einde aan zijn spelersloopbaan. De jaren erna liet hij weinig van zich horen en vermaakte hij zich vooral met golfen. In het najaar van 2002 maakte Van Basten zijn rentree in de voetbalwereld met deelname aan de cursus Coach Betaald Voetbal. Hij rondde de cursus in de zomer van 2003 af. Met het diploma op zak trad Van Basten in dienst bij Ajax als assistent-trainer van het beloftenelftal. Na het EK in 2004 werd hij bij Oranje binnengehaald om de door het volk verfoeide Dick Advocaat op te volgen.


Aanvankelijk was iedereen dolenthousiast. Naarmate Van Basten langer aan het bewind was, werd de kritiek harder. De resultaten waren niet slecht. Oranje plaatste zich voor de eindronde van het WK en het Europees kampioenschap. Het voetbal was vaak echter van teleurstellend niveau.

No comments:

Post a Comment