Monday, June 30, 2008

De terechte kampioen!

Na 2880 minuten voetbal heeft Europa weer een nieuwe kampioen mogen kronen. Spanje mag zich voor 4 jaar lang het beste voetballand van Europa noemen en dat is over 2880 minuten gezien ook meer dan terecht. Met een goede keeper in het doel, een ervaren en gelouterde verdediging, een sterk uitgebalanceerd middenveld en een dodelijke aanval mag Spanje zich rijk rekenen met het meest complete elftal van dit 13de Europees Kampioenschap voetbal. Voeg daar ook nog eens een ervaren coach aan toe en je hebt een ware kampioen.

Gisteravond bleek al snel dat een ervaren coach op een groot toernooi meer en meer belangrijk wordt. Waar de veel minder ervaren Marco Van Basten in de wedstrijd van Oranje tegen Rusland pas na rust wisselingen binnen het team aanbracht, was het Aragones die gisteravond na 10 minuten al een wijziging binnen zijn formatie aanbracht. Zo wisselde hij de briljante maar soms ietwat flechmatieke Iniesta om van de rechterflank naar de linkerflank met de hardlopende Silva. Daardoor bleef het goede spel van de Duitsers, dat via Lahm en Podolski Iniesta onder de voet liep, maar beperkt tot 10 minuten en was het daarna Spanje dat de wedstrijd maakte.

Het was Fernando Torres die in de 33 ste minuut het eerste en enige doelpunt van de finale wist te maken en daardoor Spanje na 1964 weer eens een grote prijs bezorgde. Torres wist op briljante wijze een matig verdedigende Lahm af te schudden en zo achter de veel te vroeg uitkomende Lehmann de bal in het net te leggen. Na de rust probeerden de Duitsers met het inbrengen van de aanvallend ingestelde linkerverdediger Janssen en later met aanvallers Gomes en Kuranyi nog de gelijkmaker te forceren, maar verder dan een afstandschot van de licht geblesseerde Ballack kwam het niet. Het was zelfs Spanje dat via Ramos en Senna dicht bij de bevrijdende 2-0 waren, was het niet dat ��n keer Lehman in de weg stond en de andere keer Senna de bal net niet wist te raken.

Na 93 minuten en 31 seconden blies de Italiaanse arbiter Rosetti voor het einde en ontstond op het veld van het Ernst Happel stadion in Wenen een mooi Spaans feestje. Temidden van het feestgdruis zorgde Sergio Ramos nog voor kippevel bij vele mensen, door met een shirt van de overleden Spaans international en Sevilla speler Puerta rond te lopen. Op het shirt stond een foto van Puerta met de tekst 'voor altijd bij ons'. Puerta doorliep net als Ramos de gehele jeugdopleiding bij Sevilla en speelde 2 seizoenen samen in het eerste van Sevilla. Op zaterdag 25 augustus 2007 kreeg Puerta in de wedstrijd tegen Getafe na 35 minuten een hartstilstand, drie dagen later zou hij aan de gevolgen hiervan overlijden.

De conclusie van dit Europees kampioenschap is dat we met Spanje een terechte winnaar hebben en dat het voetbal van Spanje dit keer de mentaliteit van de Duitsers de das heeft omgedaan. Spanje laat het voetbal zegevieren !!!